
Het bestuur van kinderboerderij De Sik ziet geen andere mogelijkheid om na 37 jaar de poorten te sluiten. Ondanks het herhaaldelijk aan de bel trekken bij de gemeente Breda, vindt het bestuur geen luisterend oor.
De gemeente ziet het belang van het voortbestaan van kinderboerderij De Sik wel in en zeker de sociale en educatieve functie. Maar financiële ondersteuning, als zijnde een betaalde baan voor beheerder Mireille van Gils, zit er niet meer in. Verder vindt wethouder Bakker dat de toekomstbestendigheid van kinderboerderij De Sik niet afhankelijk moet zijn van slechts één persoon. Het bestuur en Mireille zijn nu haastig op zoek naar een goed onderkomen voor hun tachtig dieren.
Bestuurslid Irene Bonte vertelt: “De mooie, sociale, groene, educatieve ontmoetingsplek, die al 37 jaar een begrip is in de wijk Kesteren, gaat definitief dicht als kinderboerderij. Na gesprekken met de gemeente zijn wij helaas niet tot een oplossing gekomen. De wethouder wil niet inzien dat een kinderboerderij niet te runnen is met alleen maar vrijwilligers, maar een vaste beheerder nodig heeft! Het bestuur kan nu ook niet anders dan het verdrietige besluit nemen om kinderboerderij De Sik te sluiten. Het bestuur kan zonder een beheerder het welzijn van de dieren en de veiligheid van mens en dier op de kinderboerderij niet garanderen. Het bestuur vindt het onbegrijpelijk dat onze beheerder Mireille zo aan de kant wordt gezet.”
Inzet en passie
“Mireille heeft zich 15 jaar lang dag en nacht ingezet voor de kinderboerderij. Haar droom, een diervriendelijke kinderboerderij, heeft een week geduurd”, vervolgt Irene haar verhaal, “maar naast het dierenwelzijn heeft zij met een fijne groep vrijwilligers de kinderboerderij opgebouwd tot een sociale ontmoetingsplek voor bezoekers, een veilige werkplek voor zorginstellingen en vrijwilligers en een educatieve ontmoetingsplek voor scholen. Bijna elke maand is er een activiteit voor de jeugd in samenwerking met ontmoetingscentrum de Sleutel en Grote Broer/Grote Zus. Wij zijn zo trots op haar en op onze kinderboerderij. De afgelopen weken hebben wij vele lieve steunbetuigingen gehad en meer dan 1700 handtekeningen op onze petitie. Voor zoveel mensen en dieren is De Sik een fijne, veilige plek.”
Lusten en lasten
Irene vertelt verder: “De gesprekken met de gemeente hebben opgeleverd dat de wethouder nu wel het belang van deze plek inziet, maar zegt geen financiële ruimte te hebben. Wel de lusten, maar niet de lasten... Helaas houdt het hier dan op voor het bestuur en de kinderboerderij. De wethouder houdt vol dat hij de kinderboerderij wil behouden. Er moet een plan komen voor Parkboerderijen. Maar het plan moet nog helemaal ontwikkeld worden en het bestuur krijgt geen enkele garantie. Het bestuur heeft in juli al aan de bel getrokken en nu moet er nog iets ontwikkeld worden? De wethouder mag zijn verhaal aan de raad vertellen maar onze marktkraam op het gemeentehuis en onze burgersessie worden niet geagendeerd. Wij mogen onze kant van het verhaal kennelijk niet vertellen. Dus is er straks misschien een Parkboerderij zonder onze beheerder, zonder onze dieren en zonder ons bestuur, want wij sluiten per 1 januari de poort.”
Andere werkplek
“Mogelijk al eerder, als onze vrijwilligers naar andere plekken vertrekken of onze beheerder een hopelijk fijne werkplek gaat vinden waar zij wel gewaardeerd gaat worden”, zegt Irene. “Zoals een diervriendelijke kinderboerderij betaamt zijn wij op zoek naar veilige plekken om al onze dieren te herplaatsen. Maar dat doen wij met heel veel verdriet. Wij hadden onze dieren zo graag een fijne toekomst gegeven op onze eigen mooie kinderboerderij De Sik. Ook voor de wijkbewoners, vrijwilligers en sociale partners betreuren wij dit moeilijke besluit. Er zijn alleen maar verliezers.” Dat kinderboerderij De Sik een sociale functie heeft is recentelijk nog gebleken bij het Halloween evenement waar honderd vrijwilligers aan hebben meegewerkt en zevenhonderdvijftig mensen van hebben genoten.
F: kinderboerderij-de-sik